Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τετάρτη 21 Δεκεμβρίου 2011

ΦΙΛΑΝΘΡΩΠΙΑ

Ένα θέμα πάντα επίκαιρο ...

Αλήθεια εσάς τι σας "γεννάνε" τα Χριστούγεννα? Δώρα, κάλαντα, ευχές, χαρούμενη ατμόσφαιρα.....φιλανθρωπικές οργανώσεις εν δράσει ... Αλήθεια, γιατί όλοι ή τουλάχιστον οι περισσότεροι θυμόμαστε το συνάνθρωπο κατά τις εορτές, ενώ όλο τον υπόλοιπο χρόνο ασχολείται ο καθένας με τα δικά του;
Οι γιορτές είναι μια ευκαιρία να έλθουμε όλοι κοντά, να ξεφύγουμε λιγάκι από την καθημερινή ρουτίνα, να ανταλλάξουμε ευχές και δώρα. Μπορεί κάποιοι να το βλέπουν ως το ξέφρενο πανηγύρι του καταναλωτισμού, μπορεί όντως και να είναι έτσι ... αλλά το νόημα των Χριστουγέννων, η αλληλοπροσφορά και η αγάπη δεν έχει χαθεί. Αναβιώνει συνεχώς μέσα από τις φιλανθρωπικές οργανώσεις που είναι επίκαιρες τις μέρες των γιορτών των Χριστουγέννων καθώς διαπνέονται από αισθήματα συμπαράστασης και αγάπης για τον συνάνθρωπο . Κάποιες από αυτές τις οργανώσεις είναι οι ακόλουθες:
                                

Είναι μια διεθνής, ανεξάρτητη, ιατρική ανθρωπιστική οργάνωση, που παρέχει επείγουσα βοήθεια σε άτομα που έχουν πληγεί από ένοπλες συγκρούσεις, επιδημίες, αποκλεισμό από την παροχή ιατρικής φροντίδας και φυσικές καταστροφές. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν βοήθεια με κριτήριο την ανάγκη, ανεξάρτητα από φυλή θρησκεία, φύλο ή πολιτικούς δεσμούς. Όταν οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα γίνονται μάρτυρες σοβαρών πράξεων βίας, ξεχασμένων κρίσεων ή παρακώλυσης του έργου τους, δύνανται να μιλήσουν δημόσια για αυτά.
1. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα προσφέρουν τη βοήθειά τους
α/ σε πληθυσμούς που βρίσκονται σε κατάσταση επείγουσας ανάγκης
β/ στα θύματα που προκαλούνται είτε από φυσικούς είτε από ανθρώπινους παράγοντες,
γ/ σε όσους υποφέρουν εξαιτίας εξεγέρσεων, χωρίς καμία φυλετική, θρησκευτική, φιλοσοφική ή πολιτική διάκριση.

2. Εργαζόμενοι με ουδετερότητα και πλήρη αμεροληψία, οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα διεκδικούν, στο όνομα της παγκόσμιας ιατρικής ηθικής και του δικαιώματος στην ανθρωπιστική προσφορά υπηρεσιών, την πλήρη και απόλυτη ελευθερία στην άσκηση των δραστηριοτήτων τους.
3. Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα είναι υποχρεωμένοι να σέβονται τις δεοντολογικές αρχές του επαγγέλματός τους και να διατηρούν την πλήρη ανεξαρτησία τους απέναντι σε οποιαδήποτε εξουσία, ή σε οποιαδήποτε θρησκευτική, πολιτική ή οικονομική δύναμη.
4.      Εθελοντές οι ίδιοι, μετρούν τους κινδύνους των αποστολών που θα φέρουν εις πέρας και δεν διεκδικούν για τους εαυτούς τους καμία άλλη ανταμοιβή πέραν αυτής που η Οργάνωση είναι σε θέση να τους προσφέρει.
      Η αποστολή του Make-A-Wish Foundation International είναι να ικανοποιήσει τις ευχές παιδιών με απειλητικές για τη ζωή παθήσεις ,να εμπλουτίσει με ελπίδα, δύναμη και χαρά στα παιδιά αυτά. Ιδρύθηκε στο Φοίνιξ της Αριζόνα το 1980, όταν μια ομάδα της φροντίδας εθελοντών βοήθησε ένα νεαρό αγόρι εκπληρώσει το όνειρό του να γίνει ένας αστυνομικός, το Ίδρυμα είναι ένας από τους κορυφαίους στον κόσμο φιλανθρωπικές οργανώσεις για παιδιά. Μετά την έναρξη του Ιδρύματος στις Ηνωμένες Πολιτείες, το ενδιαφέρον να ικανοποιηθούν  οι ευχές παιδιών με απειλητικές για τη ζωή παθήσεις γρήγορα εξαπλώθηκε σε άλλα έθνη. Το 1993, το Make-A-Wish επισήμως δημιουργήθηκε για να εξυπηρετήσει τις πέντε χώρες εκτός των ΗΠΑ - και τώρα βοηθά να εξυπηρετεί τα παιδιά εκτός των Ηνωμένων Πολιτειών σε 47 χώρες σε πέντε ηπείρους μέσω των 36 θυγατρικών της. Το Make-A-Wish Foundation της Αμερικής χορηγεί τις επιθυμίες των παιδιών στις Ηνωμένες Πολιτείες μέχρι 64 κεφάλαιά του. Με τη βοήθεια των γενναιόδωρων δωρητών και πάνω από 30.000 εθελοντές, το Make-A-Wish Foundation έχει χορηγήσει συνολικά περισσότερα από 270.000 ευχές σε όλο τον κόσμο από το 1980.
             Η ActionAid είναι μια διεθνής μη κερδοσκοπική οργάνωση, με στόχο την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανισότητας. Ξεκίνησε από τη Μεγάλη Βρετανία, στις αρχές της δεκαετίας του ’70, ως μια καθαρά φιλανθρωπική οργάνωση, με 88 υποστηρικτές που έγιναν ανάδοχοι σε 88 παιδιά στην Ινδία και την Κένυα. Αρχικά η δουλειά της επικεντρώθηκε στην παροχή υλικής βοήθειας, όπως νερό, τροφή και είδη πρώτης ανάγκης, καθώς και στην εξασφάλιση μόρφωσης για τα παιδιά. Στην πορεία έγινε φανερό, ότι το να παρέχει μόνο είδη πρώτης ανάγκης, ανακουφίζει το πρόβλημα μόνο προσωρινά, ενώ δεν αντιμετωπίζει τις πραγματικές αίτιες της φτώχειας που είναι η άνιση κατανομή δύναμης και πόρων.
Γι’ αυτό, διεύρυνε το πεδίο δράσης της σε διεθνές επίπεδο ασκώντας ταυτόχρονα πίεση στη διεθνή κοινότητα για την καταπολέμηση των βαθύτερων αιτιών της φτώχειας. Από το 1991 η ActionAid είναι σύμβουλος του ΟΗΕ. Υλοποιεί αναπτυξιακά προγράμματα και δράσεις σε περισσότερες από 40 χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου και δουλεύει με εκατομμύρια φτωχούς και περιθωριοποιημένους ανθρώπους σε μια κοινή προσπάθεια βελτίωσης των συνθηκών ζωής τους.Τα τοπικά γραφεία της ActionAid στη Μεγάλη Βρετανία, την Ελλάδα, την Ιταλία, την Ιρλανδία, τις ΗΠΑ, τη Βραζιλία και σε στενή συνεργασία με την Ισπανία, αποτέλεσαν τα ιδρυτικά μέλη της ActionAid International.
Η ActionAid International έχει έδρα το Γιοχανεσμπούργκ στη Νότια Αφρική και διοικείται από Διεθνές Κυβερνητικό Συμβούλιo.Η ΑctionAid συνεργάζεται με περισσότερες από 2.000 τοπικές οργανώσεις και ομάδες που εργάζονται για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την τροφή, το νερό, την υγεία, την ισότιμη εργασία. Επίσης, από τα 2,500 στελέχη της οργάνωσης, το 89% προέρχεται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου. Η ΑctionAid συνεργάζεται με περισσότερες από 2.000 τοπικές οργανώσεις και ομάδες που εργάζονται για την καταπολέμηση του HIV/AIDS, την υπεράσπιση των δικαιωμάτων των γυναικών, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, την τροφή, το νερό, την υγεία, την ισότιμη εργασία. Επίσης, από τα 2,500 στελέχη της οργάνωσης, το 89% προέρχεται από χώρες του αναπτυσσόμενου κόσμου.


Η UNICEF (United Nations Children's Fund, : Ταμείο Παιδιών του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών), δημιουργήθηκε από την γενική συνέλευση του , ΟΗΕ στις 11 Δεκεμβρίου 1946. Γενικός στόχος της είναι η παροχή μακροπρόθεσμης ανθρωπιστικής βοήθειας σε παιδιά και μητέρες που ζουν σε αναπτυσσόμενες χώρες, καθώς και η στήριξη σχετικών αναπτυξιακών προγραμμάτων. Το 1953 η UNICEF έγινε μόνιμο μέλος του συστήματος του Ο.Η.Ε. και έχει την έδρα της στην Νέα Υόρκη
Τα κύρια έσοδα της UNICEF προέρχονται από κυβερνήσεις κρατών, καθώς και ιδιώτες και ανέρχονταν για το 2006 στα 2.781.000.000 δολάρια Η.Π.Α.. Το 1965 της απονεμήθηκε το Νόμπελ ειρήνης. Η UNICEF διαθέτει γραφεία σε πάνω από 200 χώρες, τα οποία υπάγονται οργανικά σε 7 επί μέρους γεωγραφικούς τομείς. Η διοίκηση ασκείται από την έδρα στην Νέα Υόρκη. Σε αντίθεση με μη κυβερνητικές οργανώσεις ανάλογου ανθρωπιστικού χαρακτήρα, η UNICEF είναι διακυβερνητικός οργανισμός και έτσι υπολογίσιμος για τις κυβερνήσεις των κρατών. Αυτό το χαρακτηριστικό προσφέρει επιπλέον δυνατότητες και ευελιξία για δραστηριοποίηση σε κάθε χώρα, αλλά μπορεί σε μεμονωμένες περιπτώσεις να αποτελέσει και εμπόδιο σε χώρες με ολοκληρωτικό καθεστώς.

Δεν υπάρχουν σχόλια: