Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τρίτη 21 Φεβρουαρίου 2012

Σπουδές στο Εξωτερικό


          Εδώ και αρκετά χρόνια, παρατηρούμε πως όλο και περισσότεροι νέοι επιλέγουν να εγκαταλείψουν τη χώρα μας και να σπουδάσουν στο εξωτερικό .Οι πλέον επιθυμητοί προορισμοί είναι τα πανεπιστήμια της Αγγλίας ,της Γερμανίας , της Γαλλίας αλλά και φυσικά των ΗΠΑ , στα οποία η εκπαίδευση “περνάει” σε άλλα στάδια.

            Σίγουρα, υπάρχουν πολλοί λόγοι για τους οποίους καθένας από μας -τους μελλοντικούς φοιτητές - θα διάλεγε να γραφτεί σε ένα ξένο πανεπιστήμιο . Πρώτα - πρώτα, τα επίπεδα διδασκαλίας, ειδικότερα στα καλύτερα πανεπιστήμια του εξωτερικού ( Διαβάστε το σχετικό άρθρο, Τα καλύτερα πανεπιστήμια του Κόσμου. ) είναι πολύ ανώτερα . Αυτό συμβαίνει για διάφορους λόγους . Βασική διαφορά αποτελεί η ύπαρξη πολύ καλά εξοπλισμένων εγκαταστάσεων, οι οποίες παρέχουν στους σπουδαστές περισσότερη βοήθεια και καθιστούν το περιβάλλον και τις διαδικασίες εκμάθησης πιο απλές και εύκολες, σε αντίθεση με αυτές της χώρας μας . Ταυτόχρονα, είναι πράγματι ευρέως διαδεδομένο το γεγονός ότι οι σχολές του εξωτερικού προσφέρουν ευκολότερη πρόσβαση σε θέσεις εργασίας, δηλαδή έχουν μεγαλύτερη επαγγελματική αποκατάσταση και επιφέρουν επαρκέστερες αποδοχές στους απόφοιτους, πράγμα το οποίο αντιτίθεται στην έλλειψη επαγγελμάτων και την ανεργία στην οποία έχει οδηγηθεί η Ελλάδα .
           
            Φυσικά, οι Σπουδές σε μία ξένη χώρα δυσκολεύουν πολύ τους νέους και μάλιστα πολλές φορές απαιτούν διάφορες θυσίες . Κατ' αρχάς , ο μεγαλύτερος-σημαντικότερος παράγοντας είναι ο οικονομικός, αφού οι σπουδές στις ανώτατες σχολές των άλλων χωρών , αποδεικνύονται ιδιαίτερα ακριβές .  Παράλληλα, δεν πρέπει να ξεχνάμε το ότι τέτοιου είδους διδασκαλίες προϋποθέτουν πολύ διάβασμα και τη θυσία του ελεύθερου μας χρόνου .  Ακόμη, εμφανίζεται και το θέμα της ενσωμάτωσης σε ένα ξένο πολιτισμό καθώς και της εκμάθησης της τοπικής γλώσσας, ώστε να μπορείς να επικοινωνείς . Όλα αυτά καθιστούν τη φοίτηση σε ένα ξένο πανεπιστήμιο πολύ δύσκολη υπόθεση .

            Αυτές οι σκέψεις βρίσκονται στο μυαλό όλων των μαθητών Λυκείου στη χώρα. Απασχολούν τους ίδιους και τις οικογένειές τους. Ίσως μάλιστα θα έπρεπε να αποτελέσουν μια αφορμή γόνιμου προβληματισμού για την ανάγκη να αναβαθμιστεί το ελληνικό πανεπιστήμιο, ώστε να δοθεί ουσιαστική διέξοδος στα ελληνόπουλα που επιθυμούν (και αξίζουν) να μορφωθούν.


ΧΑΤΖΗΣ ΓΙΩΡΓΟΣ

Δεν υπάρχουν σχόλια: