Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Ανεργία , η μάστιγα των ημερών μας !




Η ανεργία στις μέρες μας είναι ένα φαινόμενο καθημερινό. Μια μάστιγα που πλήττει ανθρώπους κάθε ηλικίας. Οι επιβλαβείς όμως επιπτώσεις της ανεργίας γίνονται ιδιαίτερα αισθητές σε ανθρώπους νεαρής ηλικίας, που έχουν μόλις αποφοιτήσει από τη δευτεροβάθμια εκπαίδευση. Τον Οκτώβριο λοιπόν του 2011, η ανεργία των νέων κάτω των 25 ετών στην Ελλάδα άγγιξε το 47,2%  σύμφωνα με στοιχεία της Ευρωπαϊκής Στατιστικής Υπηρεσίας (Eurostat) που δόθηκαν στη δημοσιότητα.

     Ύστερα από 12 χρόνια φοίτησης στο σχολείο, οι τιτλούχοι του απολυτηρίου στην Ελλάδα, αντιλαμβάνονται ότι αυτό το απολυτήριο, δεν τους επιτρέπει να έχουν πρόσβαση στην αγορά εργασίας, επειδή αυτό έχει χάσει την αξία που κάποτε είχε. Ακόμη χειρότερα για τους πτυχιούχους της ανώτερης και ανώτατης εκπαίδευσης, οι οποίοι αφού έχουν κάνει τις σπουδές τους σε διάφορα και πολλές φορές υψηλόβαθμα πανεπιστήμια έρχονται αντιμέτωποι μίας απογοητευτικής πραγματικότητας.       
     Καθώς, λοιπόν, το ποσοστό της ανεργίας δε σταματάει να αυξάνεται πολλοί νέοι είναι υποχρεωμένοι να κάνουν προσωρινές μικροεργασίες, που δε τους προσφέρουν καμία απολύτως πιθανότητα να κάνουν καριέρα στον τομέα της ειδικότητάς τους. Το πρόβλημα της ανεργίας στη χώρα μας έχει διογκωθεί τον τελευταίο καιρό λόγο της ύφεσης, αναγκάζοντας τους νέους να καταφύγουν στο εξωτερικό για την αναζήτηση εργασίας.  Επίσης, έχει παρατηρηθεί ότι πολλοί νέοι στις μέρες μας μένουν οικονομικά εξαρτημένοι από τις οικογένειές τους και ανεξαρτητοποιούνται όλο και πιο αργά.  
      Εφόσον δεν υπάρχει ανάπτυξη στην Ελλάδα (σε κανέναν τομέα) το πρόβλημα δεν μπορεί να επιλυθεί, αντιθέτως θα συνεχίζει να υπάρχει και να επιδεινώνεται. Θα πρέπει λοιπόν από την πλευρά του κράτους να δοθούν κίνητρα, ώστε να υπάρξουν επενδύσεις και κατά συνέπεια ανάπτυξη.

                                                                Χρύσα Μπαρμπούτη

Δεν υπάρχουν σχόλια: