Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Κυριακή 4 Μαρτίου 2012

Σαρακοστιανές Συνταγές


Χταπόδι με Μακαρονάκι Κοφτό


Υλικά
1 χταπόδι
1 κρεμμύδι ξερό ψιλοκομμένο
Λίγο μαϊντανό ψιλοκομμένο
1 σκελίδα σκόρδο ψιλοκομμένο
1 κουτί ντοματάκια ή 1 πιάτο φρέσκια ντομάτα ψιλοκομμένη
1 σακκουλάκι μακαρονάκι κοφτό
Αλάτι-πιπέρι-μπαχάρι
Φύλλο δάφνης
1 πρέζα ζάχαρη
Ξύδι

Εκτέλεση
Καθαρίζουμε το χταπόδι, κόβοντας τη σακούλα του και αφαιρώντας τα εντόσθιά του και το δόντι από το στόμα του, το πλένουμε καλά και το βάζουμε στη χύτρα, μαζί με ένα φελλό από μπουκάλι, μισό ποτήρι νερού ξύδι και 2 ποτήρια νερό. 
Κλείνουμε τη χύτρα, το βράζουμε για 20 λεπτά και τέλος το κόβουμε σε μικρά κομμάτια. 

Στη συνέχεια, σε ένα βαθύ τηγάνι, ρίχνουμε μισό ποτήρι του κρασιού λάδι, το κρεμμύδι, το σκόρδο και τα κομμάτια χταποδιού. Ανακατεύουμε ελαφρά 2 φορές και προσθέτουμε τη ντομάτα, αλάτι-πιπέρι, μπαχάρι, το φύλλο δάφνης και μία πρέζα ζάχαρη. Αφήνουμε στη φωτιά να βράσει η ντομάτα, για 5-10 λεπτά, χωρίς να σωθούν τα υγρά. Σε περίπτωση που σωθούν τα υγρά, προσθέτουμε λίγο από τα υγρά του χταποδιού. 

Βράζουμε για 10 λεπτά σε αλατισμένο νερό τα μακαρόνια, τα στραγγίζουμε και απ' ευθείας τα ρίχνουμε στη σάλτσα του χταποδιού, μαζί με τον μαϊντανό, τα ανακατεύουμε πολύ καλά, σβήνουμε τη φωτιά και αφήνουμε τα μακαρόνια να ρουφήξουν τα υγρά της σάλτσας.






 
Κέικ με τριμμένο μήλο



Τι χρειαζόμαστε:
  • 1 κόκκινη φαρίνα
  • 1 ποτήρι ελαιόλαδο
  • 1 1/2 ποτήρι ζάχαρη
  • 1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι
  • 1/2 ποτήρι κρασιού νερό
  • 1 ποτήρι κρασιού κονιάκ
  • 2 μήλα ψιλοτριμμένα στον τρίφτη (όχι τα πολύ μεγάλα)
  • 1 κουταλάκι γλυκού σόδα
  • 1 κουταλάκι γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουταλάκι γλυκού κανέλα
  • 1/2 κουταλάκι γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • Ζάχαρη άχνη
Πως το κάνουμε:
  1. Χτυπάμε το λάδι με τη ζάχαρη και προσθέτουμε τα υπόλοιπα υλικά.
  2. Ανακατεύουμε όλα τα υλικά μαζί για αρκετή ώρα.
  3. Έπειτα πασπαλίζουμε με αλεύρι ένα λαδωμένο ταψί 32 εκ. και στρώνουμε το μίγμα μέσα σε αυτό.
  4. Ψήνουμε σε προθερμασμένο φούρνο στους 170C για περίπου 1 ώρα.
  5. Όταν το βγάλουμε από τον φούρνο το πασπαλίζουμε με ζάχαρη άχνη.


! BONUS ΣΥΝΤΑΓΗ !

Ταραμοσαλάτα
Υλικά:

100 γραμμ. ταραμάς
250 γραμμ. ψωμί ξηρό
1 φλιτζάνι λάδι
χυμός από 1 λεμόνι

Οδηγίες:


Αφαιρούμε την κόρα από το ψωμί και το μουλιάζουμε σε νερό για λίγα λεπτά. Κατόπιν το στραγγίζουμε καλά. Βάζουμε στο μπλέντερ το ψωμί με τον ταραμά και προσθέτουμε σταδιακά το λάδι και το χυμό από το λεμόνι. Εξακολουθούμε να χτυπάμε τα υλικά μέχρι να γίνουν ένα ομοιογενές, ροζ μίγμα

Δεν υπάρχουν σχόλια: