Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τρίτη 6 Μαρτίου 2012

Να ζεις (Yu Hua)

Ο Μπάμπης Βουρλίδας προτείνει:



Φαντάζει λίγο παράξενη η επιλογή ενός βιβλίου με τόσο λιτό και αινιγματικό τίτλο και μάλιστα από την πένα ενός κινέζου μυθιστοριογράφου.   Μην αντιμετωπίσετε όμως με δισταγμό το εν λόγω βιβλίο, γιατί είναι πραγματικά υπέροχο. 

Πρόκειται για μια επική και συγκινητική περιδιάβαση σε 40 χρόνια σύγχρονης κονεζικής ιστορίας μέσα από την προσωπική ιστορία ενός κεντρικού ήρωα, ή μάλλον ... αντιήρωα. Ο πρωταγωνιστής αφηγείται τα πάντα σε πρώτο πρόσωπο, κατακτά την ευτυχία και στη συνέχεια την ξεπουλά, κερδίζει την κοινωνική καταξίωση και τσαλακώνει την εικόνα και την προσωπικότητά του, χτίζει και γκρεμίζει αδιάκοπα στην πορεία της μακράς ζωής του. Το μήνυμα είναι ακριβώς αυτό που συμπυκνώνεται στον μονολεκτικό τίτλο: ΝΑ ΖΕΙΣ! 

Ούτε λεπτό δε θα νιώσετε τα βλέφαρα να βαραίνουν και το μυαλό να πετά μακριά από το βιβλίο αυτό και την πλοκή του. Η αφήγηση γοργή, οι χαρακτήρες πλαστικοί, η γλώσσα (το βιβλίο κυκλοφορεί σε 2-3 άριστες ελληνικές μεταφράσεις αλλά και στα αγγλικά) ρέουσα και γεμάτη ζωντάνια. Επίσης ο μύθος ξεδιπλώνεται τόσο αβίαστα ώστε ο αναγνώστης εύκολα ταυτίζεται με τον ήρωα-αντιήρωα, ο οποίος άλλωστε δεν απέχει πολύ από τη μεσότητα όλων μας ... !!! 

Καλή ανάγνωση!!!

Δεν υπάρχουν σχόλια: