Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τρίτη 24 Ιανουαρίου 2012

Αριστοτέλης ο Μέγας



            Ο Αριστοτέλης γεννήθηκε το 384 π.Χ. στα Στάγιρα της Χαλκιδικής και πέθανε το 322 π.Χ. στη Χαλκίδα. Ο πατέρας του ο Νικόμαχος ήταν γιατρός και προόριζε τον Αριστοτέλη για διάδοχο της επαγγελματικής του δραστηριότητας, όμως πέθανε όταν ο Αριστοτέλης ήταν περίπου δέκα ετών κι έτσι δεν ακολούθησε τον επαγγελματικό χώρο της ιατρικής. Στη συνέχεια ανατράφηκε από το θείο του τον Πρόξενο, ο οποίος τον δίδαξε ελληνικά, ρητορική και ποίηση. Στην ηλικία περίπου τον 18 κατευθύνθηκε στην Πλατωνική σχολή της Αθήνας για να συνεχίσει τις σπουδές του. Εκεί παρέμεινε επί είκοσι χρόνια σπουδάζοντας την Πλατωνική θεωρία και θέτοντας τα θεμέλια της δικής του. Η παράδοση αναφέρει ότι, εγκατέλειψε τη σχολή διότι απογοητεύτηκε από την πορεία της μετά τον θάνατο του Πλάτωνα. Το 342 π.χ κλήθηκε από τον βασιλιά της Μακεδονίας Φίλλιπο να αναλάβει την εκπαίδευση του μικρού τότε Αλέξανδρου, ο οποίος θα μετατρεπόταν αργότερα στον πασίγνωστο Μέγα Αλέξανδρο. Αργότερα το 335 π.χ αποφάσισε να επιστρέψει στην Αθήνα, όπου βρήκε όλους τους δημόσιους τόπους κατειλημμένους από διάφορους φιλόσοφους. Με αφορμή την κατάσταση αυτή, άρχισε να φιλοσοφεί περπατώντας μαζί με τους οπαδούς του.



 


 
       Για τον λόγο αυτό η σχολή του ονομάστηκε <<Περιπατητική>> και οι οπαδοί του <<περιπατητικοί του φιλόσοφοι>>. Παρόλα αυτά, όταν οι μαθητές του αυξήθηκαν αναγκάστηκε να διδάσκει καθήμενος και περιτριγυρισμένος από αυτούς. Στην περίοδο αυτή, ο Πλάτωνας δημιούργησε τις επιστήμες της λογικής, ψυχολογίας, ρητορικής, φυσικής, μεταφυσικής, αστρονομίας, χημείας, μαθηματικής και ίδρυσε τον θετικισμό ερχόμενος σε αντίθεση με τις θεωρίες του ιδεαλιστή Πλάτωνα. Στην επιστήμη της φυσικής μελέτησε την ύλη, τις μεταβολές, την κίνηση, το χώρο, το χρόνο και το διάστημα, ενώ έδωσε έμφαση στους κομήτες στην αστρολογία και στις καύσεις στην χημεία. Επιπλέον, μεγάλη είναι η συνεισφορά του στη μαθηματική επιστήμη με τη συστηματοποίηση του αφαιρετικού - συμπερασματικού τρόπου σκέψης .Για κακή του τύχη όμως, η φύση του ανθρώπου ήταν εναντίον του, αφού ο άνθρωπος είναι κατασκευασμένος έτσι ώστε να φθονεί το <<ανώτερο>>. Αηδιασμένος και κουρασμένος από τον πόλεμο που του κήρυξαν, φιλόσοφοι και συγγενείς, ιδίως μετά τον θάνατο του Μεγάλου Αλέξανδρου, αποφάσισε να καταφύγει στην Χαλκίδα, όπου και άφησε την τελευταία του πνοή λυπημένος και αυτοεξόριστος. Ύστερα το σώμα του μεταφέρθηκε στην γενέτειρά του πόλη, τα Στάγιρα, όπου οι συμπολίτες του ανήγειραν βωμό, στον οποίο οι αρχές πήγαιναν να συσκεφθούν. Επίσης, όρισαν γιορτή προς τιμήν του <<Αριστοτέλειον εορτή>> που τελούσαν μια φορά τον χρόνο. Με τον τρόπο αυτό τελειώνει η ιστορία ενός από τους μεγαλύτερους φιλόσοφους όλων των εποχών.

Καμελίδης Ανδρέας

 

Δεν υπάρχουν σχόλια: