Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τετάρτη 25 Ιανουαρίου 2012

CERN: πειράματα του σήμερα αναζητούν την αλήθεια για το «χθες»


Για όσους δεν γνωρίζετε τι είναι το CERN ,
            To CERN είναι το μεγαλύτερο κέντρο ερευνών σωματιδιακής φυσικής στον κόσμο και οι εγκαταστάσεις του χωροθετούνται στα σύνορα Ελβετίας – Γαλλίας. Δημιουργήθηκε στη Γενεύη το 1954, για την ίδρυση του συνεργάστηκαν 12 χώρες της Ευρώπης και είχε ως σκοπό να αποτελέσει ένα ερευνητικό κέντρο που θα εκτός από τις έρευνες του, θα ενίσχυε και τις αδύναμες μέχρι τότε σχέσεις των κρατών της ΕΕ. Σήμερα , έχοντας πλέον ως στόχο την επιστημονική πρόοδο και κυρίως την ανακάλυψη των σωματιδίων από τα οποία απαρτίζεται η ύλη , συμμετέχουν ενεργά σε αυτή την προσπάθεια και άλλες χώρες του κόσμου , όπως οι ΗΠΑ , η Ρωσία και η Ιαπωνία. Συνοδοιπόρος σε αυτήν την απόπειρα εύρεσης της προέλευσης του σύμπαντος δεν είναι άλλος από τον παγκόσμιο οργανισμό UNESCO .

            Χρησιμοποιώντας κάποια από τα πιο προηγμένα επιστημονικά όργανα που έχουν εφευρεθεί από τον άνθρωπο , όπως τους επιταχυντές σωματιδίων , ο μεγαλύτερος από τους οποίους έχει μήκος είκοσι επτά χιλιομέτρων , επιτυγχάνουν μεγάλες συγκρούσεις μεταξύ των σωματιδίων , αποκαλύπτοντας έτσι τους νόμους της φύσεως . Φυσικά, ένα ιδιαίτερα σημαντικό ποσοστό επιστημόνων απασχολείται και εργάζεται στα πειράματα του CERN .

            Πρόσφατα δημοσιεύτηκαν νέα στοιχεία, τα οποία από τα όσα μας πληροφορούν, φέρνουν τους επιστήμονες ένα βήμα πιο κοντά στην ανακάλυψη του μποζόνιου Χίγκς ή αλλιώς «σωματιδίου του Θεού», όπως το αποκαλούν , από το οποίο “γεννήθηκαν” όλα . Μάλιστα, οι αρμόδιοι υποστηρίζουν πως το 2012 , θα είναι μια χρονιά σημαντικών ανακαλύψεων. Είναι σίγουρο πως αν όντως αυτό το δομικό σωματίδιο βρεθεί , θα αποβεί καθοριστικός παράγοντας πολλών αλλαγών που θα επέλθουν στην ανθρωπότητα .

            Η προσωπική μου άποψη πάνω στο θέμα “CERN” είναι πως πρόκειται για μία ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα πρωτοβουλία , της οποίας τα αποτελέσματα θα αλλάξουν τον κόσμο όπως τον ξέραμε. Επίσης , πιστεύω ότι πολύ σημαντικό είναι το γεγονός πως απασχολεί χιλιάδες επιστήμονες καθώς και το πως παράλληλα με την αναζήτηση της απαρχής του σύμπαντος , ανακαλύπτουν καθημερινά και άλλα χρήσιμα πράγματα , τα οποία βοηθούν τις χώρες στις τηλεπικοινωνίες , στο ασφαλές διαδίκτυο και στα μέτρα ασφαλείας έναντι στις υποκλοπές και στην κατασκοπία .

Χατζής Γιώργος

Δεν υπάρχουν σχόλια: