Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά;


Τι γιορτάζουμε την πρωτομαγιά;

Πρόσφατα όλοι γιορτάσαμε την ημέρα της πρωτομαγιάς. Πρόκειται για μία αργία κατά την οποία τόσο τα σχολεία όσο και τα καταστήματα καθώς και όλοι οι χωροι εργασίας παραμένουν κλειστά.Θα ηταν σωστό να γνωρίζουμε τι πραγματικά γιορτάζουμε την ημέρα της Πρωτομαγιάς.
Κατ'αρχάς , μια άλλη ονομασία της εργατικής πρωτομαγιάς είναι Παγκόσμια Ημέρα των Εργατών. Ονομάστηκε έτσι με σκοπό να τιμηθούν οι σκληροι αγώνες του εργατικού κινήματος , οι οποίοι είχαν ως στόχο την εξασφάλιση του 8ωρου ωραρίου εργασίας. Το Μαϊο του 1886 μεγάλος αριθμός των εργατών της πόλης του Σικάγο , ιδιαίτερα μεγαλου βιομηχανικού κέντρου της εποχής , εξεγέρθηκαν απαιτώντας καλύτερες εργασιακές συνθηκες και τη μίωση του ωραρίου εργασίας στις 8 ώρες.
Η Πρωτομαγιά στην Ελλάδα :Λίγα χρόνια μετα , στα τελη του 1800 και στις πρώτες δεκαετίες του 1900 , σημειώθηκαν και στην Ελλάδα κάποιες σημαντικές εξεγέρσεις με σκοπό τη διεκδίκιση του 8ωρου προγράμματος εργασίας , την αργία της Κυριακής καθώς και την ασφάλιση των θυμάτων των ατυχημάτων στον χώρο εργασίας. Παρ'όλα αυτά , οι κινητοποιήσεις δεν βρήκαν ιδιαίτερα μεγάλη ανταπόκριση. Το απόκορυφωμα ήρθε το 1936 , όπου καπνεργάτες από την Θεσσαλονική εξεγερθηκαν και διεκδίκησαν τα δικαιωματα τους με μεγαλο κουράγιο και πάθος. Όμως ,ο στρατος και η ελληνικη αστυνομια καταφεραν να τους εμποδίσουν και επειτα να τους περιορίσουν . Η εξεγερση αυτη ειχε ως αποτέλεσμα την ύπαρξη μερικών νεκρών και πολλών τραυματιών.
Χάρη σε αυτές τις επίμονες προσπάθειες των εργαζομένων , καθιερώθηκε τελικά το ωκταωρο προγραμμα εργασίας.
Σήμερα , η πρωτομαγιά , εκτός απο ημέρα “απεργίας και όχι αργίας” , είναι ημέρα μνήμης προς τους εργαζόμενους που αγωνίστηκαν για να απολαμβάνουμε εμείς αυτά τα δικαιώματα.

Χατζής Γιώργος.

Δεν υπάρχουν σχόλια: