Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Κυριακή 16 Οκτωβρίου 2011

ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ Ο ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

ΝΕΑ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΑ ΔΕΔΟΜΕΝΑ ΘΕΤΟΥΝ ΣΕ ΑΜΦΙΣΒΗΤΗΣΗ ΤΑ ΠΟΡΙΣΜΑΤΑ ΤΟΥ ΑΛΜΠΕΡΤ ΑΪΝΣΤΑΪΝ

               
                                                                                                                                                                                                                                                                                                                                            

        Η ειδική σχετικότητα είναι μια θεωρία της δομής του χωροχρόνου, την οποία εισήγαγε ο Άλμπερτ Άινσταϊν το 1905. Βασίζεται σε δύο αξιώματα τα οποία είναι αντίθετα με την κλασική μηχανική . Η θεωρία έχει ορισμένες συνέπειες, μεταξύ των οποίων, η ταχύτητα του φωτός στο "κενό" θεωρείται η μέγιστη ταχύτητα που μπορεί να αναπτυχθεί, όχι μόνο από το φως αλλά και από τα υπόλοιπα ηλεκτρομαγνητικά κύματα, άλλες μορφές μετάδοσης ενέργειας και από την ύλη.
   Σύμφωνα με ένα αρκετά πρόσφατο πείραμα επονομαζόμενο «Οpera», που διοργανώθηκε από το CERN (Organisation Européenne pour la Recherche Nucléaire, “Eυρωπαϊκός Οργανισμός Πυρηνικών Ερευνών”), και με τη συμμετοχή πολλών διακεκριμένων επιστημόνων, διαπιστώθηκε ότι μικρά σωματίδια ονομαζόμενα νετρίνα, τα οποία υπάρχουν σε πλήθος περισσότερα από οποιαδήποτε άλλη μορφή ύλης, υπερβαίνουν την ταχύτητα των φωτονίων.
  Το πείραμα αυτό διήρκησε 3 χρόνια και σαν σκοπό είχε να μετρήσει τον χρόνο που χρειάζονταν τα νετρίνα να διανύσουν μια απόσταση 730 χιλιομέτρων, από το Κέντρο Ερευνών του CERN στη Γενεύη ως ένα υπόγειο εργαστήριο στο Γκραν Σάσο, κοντά στη Ρώμη. Μια δέσμη φωτονίων χρειαζόταν 2,4 χιλιοστά του δευτερολέπτου για  να διανύσει την απόσταση αυτή, όμως μέσα σε αυτά τα 3 χρόνια παρατηρήθηκαν  περισσότερες από 15.000 περιπτώσεις όπου νετρίνα δημιουργημένα ειδικά γι’ αυτό το συγκεκριμένο πείραμα και με ελεγμένες προδιαγραφές, κάλυψαν την ίδια απόσταση 60 δισεκατομμυριοστά του δευτερολέπτου πιο γρήγορα από τα φωτόνια.
  Θα πρέπει όμως να κατανοήσουμε ότι για ένα τέτοιο πείραμα η ακρίβεια παίζει ιδιαίτερα σημαντικό ρόλο καθώς, αν όντως πραγματοποιείται κάτι τέτοιο καταρρίπτονται όλες οι θεωρίες του Αϊνστάιν περί σχετικότητας πάνω στις οποίες είναι βασισμένες οι περισσότερες έρευνες της NASA.


Χρύσα Μπαρμπούτη

2 σχόλια:

Thodoris είπε...

opoia kai na einai alitheia, to mono sigouro einai oti oi thewries tou ainstain exoun simadepsei oli aytin tin epoxi .. e3allou meta apo liga xronia mporei na ypar3oun nees thewries pou tha antikrousoun aytes pou molis twra antikrououn tis thewries tou ainstan...

Θανάσης είπε...

Είναι απολύτως προφανές πως στο μέλλον ( λόγο συνεχούς εξέλιξης ) οι απόψεις μας για τον κόσμο και την φυσική θα συνεχώς θα αλλάζουν ή θα αναθεωρούνται . Όμως ο Αϊνστάιν δεν θα παύσει να είναι ένας από τους μεγαλύτερος επιστήμονες που υπήρξαν. Κάποιοι σύγχρονοι φυσικοί, πιστεύουν ότι ακόμα κι αν δεν υπήρχε ο Αϊνστάιν, η Ειδική Θεωρία της Σχετικότητας θα είχε ανακαλυφθεί. Όχι όμως και η Γενική Θεωρία της Σχετικότητας!!!