Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Τρίτη 19 Απριλίου 2011

Η ιστορία του τύπου

           Η εφημερίδα έχει διατηρηθεί στο πέρασμα των χρόνων και αποτελεί μέχρι και σήμερα ένα από τα σημαντικότερα μέσα ενημέρωσης  , παρόλο τον ανταγωνισμό που δέχεται τα τελευταία χρόνια από τα ηλεκτρονικά μέσα ενημέρωσης και το ιντερνέτ.

            Οι  πρώτες προσπάθειες στο χώρο της εφημερίδας γίνονται  στην αρχαιότητα. Για το λόγο αυτό πατέρας της  δημοσιογραφίας θεωρείτε από πολλούς ο Ηρόδοτος.
Οι πρώτες εφημερίδες παρόλο αυτά, συναντώνται στα χρόνια του Μέγα Αλέξανδρου και η θεματολογία τους περιοριζόταν σε θέματα που αφορούσαν γεγονότα της εκστρατείας.  Παράλληλα , μερικά χρόνια μετά , συναντούμε και στη Ρώμη μια δικιά  της  εφημερίδα. Η acta diurna όπως είναι ονομαζόταν  δημιουργήθηκε στα χρόνια του Ιουλίου Καίσαρα εξυπηρετώντας  την ενημέρωση των πολιτών για τα κοινά και τα τεκταινόμενα στην αυτοκρατορία.  έκδοση της σταμάτησε στα χρόνια του ρωμαίου αυτοκράτορα Σεβήρου. Πέρα από ένα είδος επίσημης εφημερίδας που υπήρχε στο βυζάντιο για αιώνες δεν υπήρχε ίχνος δημοσιογραφίας .
            Στις αρχές του μεσαίωνα , οι τρόποι πληροφόρησης ήταν τα χρονικά, τα οποία  τα δημιουργούσαν μοναστήρια ή μεμονωμένα άτομα, οι κήρυκες που διάβαζαν επίσημες διαταγές και ειδήσεις και στο τέλος οι κληρικοί, οι οποίοι γύριζαν από πόλη σε πόλη μεταδίδοντας νέα από τον κόσμο. Μεταξύ του 13ου και 14ου  αιώνα   ένας σημαντικός τρόπος πληροφόρησης ήταν τα γράμματα των εμπόρων τα οποία εκτός από εμπορικές υποθέσεις περιείχαν και πολιτικά γεγονότα, τα οποία επηρέαζαν τις συναλλαγές.
Κατά τον 15ο αιώνα συντελείτε η μεγαλύτερη  επανάσταση στο χώρο της εφημερίδας αφού έχουμε την εφεύρεση της τυπογραφίας από τον Γουτεμβέργιο πράγμα που συντέλεσε στη ραγδαία ανάπτυξη της εφημερίδας από εκεί και ύστερα.
Επιπλέον όμως την περίοδο εκείνη έχουμε και τη αναγκαιότητα  για ένα μέσο ενημέρωσης για τα τεκταινόμενα του κόσμου μιας και είχαμε μια γενικότερη ανάπτυξη σε διαφόρους τομείς (παιδείας συναλλαγών συγκοινωνίας κ.α.). Οι πρώτες εφημερίδες της  νεώτερης  ιστορίας εκδόθηκαν στη Δυτική Ευρώπη περί τα τέλη του 17 αιώνα. Μερικές, όπως ο βρετανικός observer, κυκλοφορούν ακόμα. Έτσι έχουμε την ομαλή ανάπτυξη της εφημερίδας μέχρι τις μέρες μας , περνώντας ορισμένες <<κρίσεις >> την περίοδο της εφεύρεσης του ραδιοφώνου και στη συνέχεια της τηλεόρασης  περιόδους που πολλοί αμφισβήτησαν την βιωσιμότητα της εφημερίδας τα επόμενα χρόνια .
            Στην εποχή μας συναντάται ο μεγαλύτερος κίνδυνος έκλειψης της εφημερίδας στη διάρκεια της ζωής της και για αυτό ευθύνεται το ιντερνέτ. Ήδη οι αναγνώστες των ηλεκτρονικών  εφημερίδων έχουν ξεπεράσει το αριθμό αυτών εντύπων. παρόλο αυτά υπάρχει και άποψη ότι η ηλεκτρονική μορφή της εφημερίδας αποτελεί μια εξέλιξη της που θα τη βελτιώσει ακόμα περισσότερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: