Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Ανακύκλωση αλουμινίου

Ανακύκλωση αλουμινίου
Τα 700.000.000 αλουμινένια κουτιά για μπύρες και αναψυκτικά που χρησιμοποιούνται ετησίως στην Ελλάδα, χρειάζονται για την παραγωγή τους 12.000 τόνους αλουμίνιο ( ή 48.000 τόνους βωξίτη πρώτης ύλης) και 180.000.000 κιλοβατώρες σε ενέργεια. Αν καταλήξουν στα ¨άχρηστα¨, αυξάνουμε τον όγκο σκουπιδιών, ενώ σπαταλάμε άδικα πόρους και ενέργεια.


Η ανακύκλωση των κουτιών αλουμινίου μειώνει τον όγκο των σκουπιδιών, εξοικονομεί το 95% της ενέργειας που χρειάζεται για την παραγωγή τους από ¨καθαρή πρώτη ύλη¨, εξοικονομεί πρώτη ύλη, δηλαδή βωξίτη. Η ανακύκλωση αλουμινίου ¨γλιτώνει¨ από τα σκουπίδια ένα μικρό υδροηλεκτρικό φράγμα σε ενέργεια, καθώς και ένα μικρό βουνό βωξίτη σε πρώτη ύλη.

Οι πληγές στα βουνά για την εξόρυξη βωξίτη μειώνονται.

Νέες θέσεις εργασίας, φιλικές προς το περιβάλλον μπορούν να δημιουργηθούν με τα προγράμματα ανακύκλωσης.

Ας προστατεύουμε συνειδητά το περιβάλλον αντί να το καταστρέφουμε ασυνείδητα.

ΤΑ ΑΛΟΥΜΙΝΕΝΙΑ ΚΟΥΤΑΚΙΑ ΑΝΑΨΥΚΤΙΚΩΝ ΚΑΙ ΜΠΙΡΑΣ 
* Φέρουν το σήμα της ανακύκλωσης "alu". 
* Έχουν γυαλιστερό πάτο.  
* Είναι ελαφριά (αλουμινένιο κουτί: 15 γραμμ., σιδερένιο κουτί: 38 γραμμ.). 
* Δεν έλκονται από μαγνήτη. 
 
ΓΝΩΡΙΖΕΤΕ ΟΤΙ... 
 
* Στην Ελλάδα καταναλώνουμε περίπου 1 δισεκατομμύριο κουτιά αλουμινίου το χρόνο, από τα οποία ανακυκλώνονται 360 εκατομμύρια.
* Τα 2/3 των κουτιών αλουμινίου που χρησιμοποιούνται παγκοσμίως, ανακυκλώνονται
* Ένα κουτί αλουμινίου που ανακυκλώνεται εξοικονομεί την ενέργεια που χρειάζεται μια τηλεόραση για 3 ώρες λειτουργίας.
* Εάν όλα τα κουτιά αλουμινίου ανακυκλώνονταν, θα χρειαζόμασταν 2,5 εκατομμύρια λιγότερα δοχεία απορριμμάτων. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: