Πληροφορίες

Η φωτογραφία μου
Σέρρες, Κεντρικής Μακεδονίας, Greece
Είμαστε μια ομάδα μαθητών του Αριστοτελείου Εκπαιδευτηρίου Σερρών. Το blog (ιστολόγιο) στο οποίο περιηγείστε είναι προϊόν συλλογικής δουλειάς. Ξεκίνησε με αφορμή ένα πολιτιστικό πρόγραμμα που αναλάβαμε να υλοποιήσουμε με θέμα την έκδοση μιας σχολικής εφημερίδας σε ηλεκτρονική μορφή. Η συντακτική μας ομάδα αποτελείται από τους μαθητές Γιώργο Σιδέρη, Γιώργο Χατζή, Λευτέρη Νικολαΐδη, Γιάννη Φωτιάδη, Θάλεια Χατζηλάρη, Ελένη Φωτιάδου, Άννα Παπανικόλα , Χρύσα Μπαρμπούτη, Φιλίππα Κοπαράνη , Βίκυ Βαρελά , Κωνσταντίνα Καρύδα , Στέλλα Κεχαγιά , Μαρίτα Λαζαρίδου , Γιάννη Μαυρίδη , Δέσποινα Πολυχρόνη , Βασίλη Ζιώγα , Κατερίνα Μπασνά, Ηλία Πανταζή και Απόστολο Χατζηασλάν . Γενικός συντονιστής είναι ο φιλόλογος Μπάμπης Βουρλίδας.

Κυριακή 17 Απριλίου 2011

Μια ιστορία γραμμένη σε χαρτί





Το χαρτί είναι μέρος της καθημερινής μας ζωής. Διαβάζουμε εφημερίδες, περιοδικά και βιβλία. Γράφουμε εργασίες και φτιάχνουμε κατασκευές και έργα τέχνης από χαρτί. Χρησιμοποιούμε χάρτινες σακούλες στις αγορές μας. Οι κάρτες, τα γράμματα και τα κουτιά με τα δώρα που στέλνουμε και μας στέλνουν είναι από χαρτί. Το ίδιο και τα κύπελλα στα οποία πίνουμε τον καφέ μας και οι αφίσες που βάζουμε στον τοίχο. Ακόμα και τα χαρτομάντιλα είναι από χαρτί. Έχετε ποτέ αναρωτηθεί από τι φτιάχνεται το χαρτί και από πού μας έρχεται;

Πότε φτιάχτηκε χαρτί για πρώτη φορά στην ιστορία
Η ανακύκλωση του χαρτιού είναι το ίδιο παλιά με την εφεύρεση του χαρτιού: την πρώτη φορά που φτιάχτηκε χαρτί ήταν από χρησιμοποιημένα υλικά. Σύμφωνα με τον θρύλο, το 105 π.Χ. στην Κίνα ένας αξιωματούχος της αυλής, ο Τσάι Λουν, μίλησε στον αυτοκράτορα Χο Τι της δυναστείας των Χαν, για τη έμπνευση που είχε να φτιάξει χαρτί. Ο Τσάι Λουν ανακάτεψε κομμάτια από φλοιό δέντρων, παλιά κουρέλια και κομμάτια μετάξι, ίνες από κάνναβη, φύλλα μουριάς και τα πολτοποίησε σφυροκοπώντας τα μέσα σε νερό. Τον πολτό που έφτιαξε τον έβαλε σε ένα πλέγμα από μπαμπού για να στεγνώσει. Το πρώτο χαρτί στην ιστορία της ανθρωπότητας ήταν πραγματικότητα.

Το 1907 ο αρχαιολόγος Όρελ Στάιν σε έναν πύργο του Σινικού Τείχους βρήκε ένα κιβώτιο που εκτός άλλων περιείχε και εννέα επιστολές γραμμένες σε χαρτί. Σύμφωνα με τους ειδικούς, κανένα από τα έγγραφα του κιβωτίου δεν ήταν μεταγενέστερο από το έτος 137.

Η παρασκευή του χαρτιού ήταν ιερό και απαραβίαστο μυστικό για τους Κινέζους για οχτώ αιώνες όταν η γνώση πέρασε στους Άραβες από αιχμάλωτους Κινέζους χαρτοποιούς. Οι Άραβες δημιούργησαν χαρτοποιίες στη Βαγδάτη, τη Δαμασκό, τη Σαμαρκάνδη και διέδωσαν τον τρόπο παρασκευής χαρτιού στη Βόρεια Αφρική, τη Σικελία και την Ισπανία. Οι Ευρωπαίοι έμαθαν τα μυστικά του χαρτιού με τις σταυροφορίες. Το πρώτο εργοστάσιο χαρτοποιίας δημιουργήθηκε στη Βαλένθια της Ισπανίας τον 12ο αιώνα. Παρά το γεγονός ότι οι Άραβες έλεγχαν το εμπόριο χαρτιού σε όλη τη Μεσόγειο, μετά από δύο τρεις αιώνες όλες οι μεγάλες πόλεις της Ευρώπης απέκτησαν εργοστάσιο χαρτοποιίας.

Μέχρι τον 18ο αιώνα το χαρτί κατασκευαζόταν από ίνες λιναριού, κάνναβης και κομμάτια κουρελιών. Οι πρώτες ύλες όμως δεν επαρκούσαν και έτσι οι άνθρωποι άρχισαν να κάνουν έρευνες για την ανακάλυψη νέων υλών για την παραγωγή χαρτιού αλλά και την μηχανική παρασκευή του γιατί μέχρι τότε το χαρτί φτιαχνόταν με το χέρι. Στα τέλη του 18ου αιώνα ένα Γερμανός παπάς  παρασκεύασε για πρώτη φορά χαρτί από ίνες ξύλου ανακαλύπτοντας τη μέθοδο παρασκευής χαρτιού από ξυλόμαζα. Η μέθοδος αυτή εφαρμόζεται μέχρι και σήμερα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: